Het landgoed kent een rijke geschiedenis. Sinds 1684 heeft elke generatie van het Huis Oranje-Nassau een band gehad met Kroondomein Het Loo. Het begon met stadhouder Willem III toen hij het landgoed kocht en Paleis Het Loo liet bouwen. Na Willem III hebben verschillende leden van de koninklijke familie op hun eigen manier het landgoed beheerd en uitgebreid.
De eervolle titel van de hoogste boom van Nederland gaat naar een Douglasspar van 51,10 meter uit 1911. De boom is dus niet alleen heel hoog, maar ook behoorlijk oud. Geplant tijdens de regeerperiode van koningin Wilhelmina en prins Hendrik. De Douglasspar is daarmee een stille getuige van een eeuw Kroondomein Het Loo.
Tegen Nationaal Museum Paleis Het Loo aan en rondom Het Oude Loo ligt het Paleispark, een gebied van 650 hectare. Het park was een plek om te ontspannen voor de bewoners van Het Loo en hun gasten.
Klimaatverandering stelt ons voor grote uitdagingen en bosbeheer is essentieel voor een duurzame toekomst. Ook Kroondomein Het Loo houdt zich bezig met klimaatverandering. Ontdek welke boomsoorten worden aangeplant om de biodiversiteit en veerkracht van het bos te versterken.
Het landgoed is van groot belang als leefgebied voor een groot aantal bijzondere soorten. Het gebied kent vier hoofdlandschappen. Elk landschap heeft zijn eigen kenmerken en biedt ruimte aan specifieke planten en dieren.